NOTÍCIES

Municipis

Amb la tecnologia de Blogger.

Salt acull una Jornada per a potenciar el treball comunitari en els Serveis Bàsics d’Atenció Social


Una seixantena de persones han participat aquest divendres, 2 de desembre de 2016, a la Jornada sobre Treball Comunitari “Reflexionem junts per teixir complicitats”, organitzada pel Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Salt i del Consell Comarcal del Gironès. La Jornada ha estat impulsada pel Pla d'Inclusió Social de Salt, amb el suport del Pla d'Inclusió del Gironès i en el marc del Pla Comunitari "Fem Xarxa", i ha format part del procés de reflexió interna sobre la metodologia i la qualitat de la intervenció en serveis socials bàsics. L’acte, que s’ha portat a terme a l’Auditori de la Factoria Cultural de la Coma Cros de Salt, ha comptat amb la conferència del sociòleg, Carles Riera, i ha servit per a conèixer les experiències que s’estan duent a terme en aquest àmbit en diversos municipis de la demarcació de Girona.

Reflexionar junts per teixir complicitats. A partir d’aquesta premissa són molts els serveis i projectes adreçats a les persones que han apostat per a oferir una intervenció grupal i comunitària, a més del treball que es manté de forma individual i/o familiar. És en aquest sentit que els Serveis Bàsics d’Atenció Social, com els serveis més pròxims al ciutadà, han apostat a la vegada per a oferir una atenció des del treball grupal i comunitari que permeti atendre determinades situacions de forma compartida i reconèixer la participació activa del ciutadà atès.

Amb l’objectiu de reflexionar i debatre sobre mètodes més eficaços en la intervenció professional, el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt ha organitzat aquest divendres, dia 2 de desembre, una jornada sobre treball comunitari a l’Auditori de la Factoria Cultural de la Coma Cros, la qual ha comptat amb l’assistència d’una seixantena de professionals vinguts d’arreu de Catalunya.

En primer lloc, i com acte de benvinguda, s’ha comptat amb els parlaments del president del Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, Jaume Busquets i el regidor de l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Salt, Ferran Burch, que han defensat un canvi en la intervenció que s’ajusti a les necessitats socials actuals, i també han agraït la tasca i professionalitat mostrada pels tècnics dels serveis bàsics d’atenció social, els quals dia a dia atenen problemàtiques socials cada cop més complexes i en un context marcat per la pressió assistencial i la manca de recursos públics.

A continuació, s’ha comptat amb la conferència del sociòleg i president de la Fundació de desenvolupament comunitari entre el 1993 i el 2015, Carles Riera, que ha parlat sobre polítiques socials d’enfocament comunitari com una alternativa per a la inclusió i la cohesió. En aquest sentit, Riera ha reivindicat “la millora de les polítiques públiques mitjançant processos comunitaris com a diagnosi social participativa i que, al mateix temps, permetin identificar projectes de motivacions compartides”.


Després de la pausa-cafè a càrrec d’”El Càtering” de la Fundació Ramon Noguera, s’ha portat a terme una taula rodona amb experiències de treball comunitari que s’estan duent a terme des de l’àmbit de l’atenció social bàsica en diversos municipis de les comarques gironines. En aquest sentit, s’ha comptat amb la participació del treballador social i dinamitzador del Pla Integral Girona Est de l’Ajuntament de Girona, Maties Rodríguez, que ha explicat les experiències de treball comunitari al carrer en els barris d’aquesta zona de Girona; amb els tècnics d’inclusió i ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, Serafi Sanchez i Eulàlia Chico, que han explicat el ‘Projecte #itutambé’; amb la coordinadora dels Serveis Socials, Raquel Parra, i l’educadora social de l’Àrea de dinamització comunitària i serveis socials bàsics de l’Ajuntament de Castell- Platja d’Aro, Pilar Poyato Casas, que han parlat sobre el treball socioeducatiu que s’està duent a terme en aquest municipi del Baix Empordà; i amb la coordinadora de l’Àrea d’Atenció a la comunitat, Anna Casamitjana i l’educadora social del SBAS, Lluïsa Vayreda, del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, que han explicat als assistents el projecte ‘Esferes, reforç escolar a la comarca de la Garrotxa’.

La Jornada ha permès complementar la reflexió interna sobre la intervenció comunitària que fa quatre anys que el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt està desenvolupant en determinats serveis i programes del Gironès. En aquest sentit, l’acte ha estat una bona oportunitat per a compartir, debatre i reflexionar sobre la intervenció comunitària en l’àmbit dels serveis bàsics d’atenció social.

Enllaços

-----------------------------------