NOTÍCIES

Municipis

Amb la tecnologia de Blogger.

8M Dia Internacional de la Dona des del SIAD Gironès-Salt

Enguany i lligat a la commemoració del 8M Dia Internacional de la Dona des del SIAD Gironès-Salt vam pensar que fora interessant donar veu a dones que viuen a municipis diversos de la comarca i que treballen a diferents sectors professionals de cares a que opinessin en relació a com les havia afectat la situació de pandèmica en tant que dones i treballadores.

A tal efecte i en col·laboració amb diferents tècniques municipals d’Igualtat, Joventut i ciutadania dels municipis de Salt, Vilablareix, Cassà, Llagostera, Celrà, Sarrià de Ter i Sant Gregori, vam enregistrar vídeos curts on dones expressaven la seva opinió en tant que dones i professionals.

Una interpretació superficial del visionat del vídeo pot induir a pensar que donat que moltes de les opinions recollides destaquen que la situació no els ha afectat de manera diferencial pel fet de ser dones i treballadores. No obstant això, des d’una visió més amplia que incorpori relats de dones d’altres entorns geogràfics, estrat socio- econòmic, origen cultural, ètnic, ... podem inferir que la mostra no es del tot representativa donat que es contradiu amb les dades de que disposem.

Dades oficials ens diuen que durant el 2020:

- El 92,53% de les excedències per cura de filles i fills i el 79,06% d’excedències per cura de familiars, van ser demanades per dones

- Un 12,8% de dones s’han sentit molt angoixades durant el confinament, front un 6,20% d’homes.

- Durant el confinament, les dones s’han ocupat en un 14,2% més que els homes, de les tasques de la llar. També, les dones s’han dedicat a la cura de fills/es un 9,9% més que els homes.

- En aquest mateix període de confinament, el 43% de les dones estrangeres s’han dedicat a la cura de les filles i els fills enfront del 27,5% dels homes estrangers.

- Pel que fa a les hores setmanals de mitjana dedicades a la cura de criatures i/o persones dependents, les dones afirmen dedicar-se entre 20 i 40 hores setmanals al treball de cures a banda de la resta de tasques

- La taxa d’atur de les dones estrangeres en el tercer trimestre de 2020 no para de créixer arribant al 28,7% , mentre que la taxa d’atur dels homes estrangers tendeix a disminuir apropant-se a valors similars als valors anteriors a la pandèmia (18,6%). Cal destacar que al tercer trimestre de 2020 la taxa d’atur de les dones estrangeres (28,7%) és el doble que la taxa d’atur del total de dones (14,3%).

- Les dones han estat més exposades a la COVID-19 que els homes, sent els sectors més feminitzats els més essencials per a fer front a la situació de pandèmia. El personal de neteja en els establiments ha estat representat en un 86% per dones, mentre que només el 14% eren homes. En relació amb les feines relacionades amb la cura de la gent gran i persones malaltes, també han sigut les dones en un 84% les responsables de l’activitat. Un altre sector amb una gran representativitat femenina ha estat les persones treballadores a serveis socials on el 80% han sigut dones les que han permès l’operativitat. Segueixen en el mateix sentit, les ocupacions majoritàries per dones en els sectors del personal sanitari i farmacèutic amb un 70% de la plantilla ocupada per dones, el professorat de primària, secundària i universitari, on les dones han ocupat el 65%.

- El 53,5% de les persones que han estat acomiadades de la feina són dones i el 45,4% són homes. L’afectació dels ERTO (Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació) és més gran entre les dones (52,2%) que en els homes (45,4%).

Amb tot, hem volgut respectar aquestes aportacions i compartir-les tal qual les hem rebut donat que també reflecteixen que la realitat és complexa i sovint contradictòria i que, probablement, els esforços de tantes dones des de fa tant de temps estan donant lloc a avenços en la igualtat que tot i que encara modestos, són irreversibles.

Bona Diada... i seguim!Enllaços

-----------------------------------